Heftig
Ik kwam hem vorige week tegen op een festival. Zo’n oude bekende van ‘hee, alles goed, lang geleden zeg’ waarna je normaal weer doorloopt of danst of desgewenst een luchtig gesprekje begint. Hij niet.
’Je deelt wel heftige dingen hè, op social media’. Zijn stelling verrast me. ‘Vind je ja?’ koop ik mezelf wat tijd. Terwijl de muziek over ons heen dendert en mensen tegen ons aan dansen, gaat hij verder: ‘wat is je doel daarmee?’
Zijn vraag overvalt me. Waarom post ik op social media, het is niet dat ik de enige ben, nee, maar is het niet behoorlijk narcistisch? Ik voel de oude neiging in elkaar te krimpen opkomen. ‘Tsjah ik weet het niet, waarom posten mensen dingen op social media? Ik wil in ieder geval niet de standaard mooie plaatjes laten zien’.
‘Nee, je gaat wel voor puur he’. Uit zijn mond klinkt het niet als een compliment. ‘Maar dat vinden sommige mensen wel heftig, wat vind je daarvan?’
Terwijl de muziek een climax bereikt en de CO2 kanonnen sissen, probeer ik m’n Instagram feed en story-historie voor de geest te halen. ‘Ehm, wat bedoel je dan precies? De foto’s van mijn zwangere buik? Oh wacht die van mijn billen misschien, bij mijn essay over de naaktcamping? Wat vind je dan precies heftig?’ In plaats van weg te rennen voor het oordeel, probeer ik het met nieuwsgierigheid te benaderen.
‘Ja ík vind het niet echt heftig’, duikt ie mijn vraag. Hij steekt een sigaret op.
‘Ehm oké’. Ik denk aan het dorp waar we vandaan komen en hoe dingen vinden van anderen daar met paplepels wordt ingegoten. ‘Mensen zullen hun oordeel vooral met anderen bespreken en niet direct met mij, denk ik’. Ik verwachtte niet dat die hypothese meteen bewezen zou worden. Hij grijnst: ‘ik ga niet zeggen wie, maar sommige van mijn vrienden vinden er wel wat van. Maar, wat is je doel nou?’
Alsof ik verhoord word en op ieder antwoord gepakt kan worden. Ik stamel iets over schaamte en hoe ik altijd bezig was, of ben, met wat anderen van me vonden. ‘Schaamte, jij?’ Hij kijkt ongelovig.
Vroeger had de stem in mijn hoofd het nu overgenomen door luidkeels te verkondigen hoe stom ik wel niet was en me opgedragen te stoppen met foto’s posten of iets anders doen, zeggen of vinden dat ook maar enigszins het predikaat ‘heftig’ had kunnen krijgen, wat behoorlijk ver zou gaan want ‘heftig’ is een breed begrip, maar dat zou niet uitmaken want aan de norm voldoen was mijn levensmissie. Maar, terwijl ik met hem praat en zijn oordeel probeer te laten waar het hoort, bij hém, realiseer ik me; die gedachtes zijn niet meer mijn dagelijkse realiteit. Meer een verre vakantieherinnering.
Blijkbaar zijn mijn antwoorden nog niet bevredigend genoeg. Er volgt nog een vraag. Een pareltje. ‘Wat vindt je man er eigenlijk van?’ Ik schiet in de lach, maar hij blijkt serieus. Eh hallo, het patriarchaat belde, ze willen hun totaal overbodige vraag bij foto’s over míjn lijf terug. Dat had ik willen zeggen. In werkelijkheid mompel ik dat hij mijn grootste cheerleader is als het aankomt op onbeschaamd mezelf zijn en laat de dansende menigte me dan opslokken.
De dagen erna houden zijn vragen me bezig. Waarom post ik wat ik post? Wat vonden zijn vrienden heftig? Waarom durf ik online schaamtelozer te zijn dan offline? In die laatste vraagt ligt het antwoord besloten. Als je mij offline tegenkomt kan ik uittekenen hoe je me ziet. Wat ik láát zien. Dan lach ik, ben ik uitbundig en enthousiast. Wat je niet ziet is dat ik worstel met bij mezelf blijven. Ik duik met mijn energie automatisch in een ander en ben snel bezig met wat iemand potentieel van mij vindt.
Maar online is er meer afstand. Letterlijk. Ik weet niet precies wie mijn posts zien en oordelen blijven voor mij verborgen. Daarmee lijkt het op mijn jarenlange groepstherapie met medepiekeraars, waarin we in een veilige setting konden oefenen met nieuw, sociaal gedrag, voor we het in de echte wereld gingen toepassen. ‘Online’ blijkt nu die veilige, gecontroleerde rol te vervullen. En daarmee heb ik mijn antwoord op zijn verhoor alsnog gevonden. Ik oefen met mezelf laten zien, de schaamte voorbij, en sluit meningen van anderen nog even buiten.
Maar als er plots toch een oordeel over me uitgestort wordt, zo leerde de oude bekende me ongevraagd, kan ik dat inmiddels zonder zweetrug of dieprode wangen doorstaan. Sterker nog, het inspireert me een foto te posten die ik al weken wilde, maar niet durfde. Mijn baby bovenop mijn vijf dagen oude postpartum buik. Hopelijk levert het hem en z’n vrienden nog wat gespreksstof op.
Einde bericht.
Wil je de foto zien? Check dan mijn insta of mijn Facebook pagina.
Denk je ‘dit was leuk, ik wil méér blogs lezen’… klik dan hier.
Gerelateerd
12 reacties op Heftig
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Trots op jouw, Saskia! Knuffel Florence
Hee wat lief Florence, dank je wel!
Hoppa Saskia! Deze man heeft je wel naar een mooi inzicht geholpen, dan zijn de oordelen(de vragen) toch ergens goed voor. Lieve groet marloes
Nou precies dat he!
Dit klinkt zooo herkenbaar. Wat ik post daar vinden mensen ook met regelmaat wat van zo daar ergens in diezelfde gemeente waar we zijn opgegroeid… online heb ik een helder en scherp verhaal, offline overrompelen dit soort vragen me soms. Maar ook offline oefen ik hard door met gewoon mezelf zijn en hier meer met man en macht proberen in een hokje te passen.
Ik lees al dat ‘heftigs’ met plezier ❤️
Overrompeld, dat is precies hoe ik me voelde ja tijdens zijn verhoor! Dank je wel voor je mooie reactie, heel waardevol!!
Wow Saskia, hoppa… knap hoe je dus bij jezelf kan blijven, en ook nog even de vraag tot je neemt en verder bekijkt, ook nadien. Ik geloof meteen wat je schrijft. Ook het verschil tussen online en offline wat dat voor jou is. Volgens mij klopt t…
Ah lief Manon, mooi hoe je omschrijft wat ik doe, het tot me nemen en verder bekijken.. 🙂 Dank je wel voor je reactie!!
Trots mag je zijn, op de persoonlijke groei die uit dit gesprek en vervolg daarop naar voren komt. Benieuwd wat het oordeel “heftig” precies inhoudt. Ik vind het een feest om je blogs te lezen. Mooi hoe je de dingen/ervaringen verwoord!
Nou inderdaad, ik vroeg me ook af wat heftig precies betekent, maar daar kwam dus niet echt een antwoord op.. Maar wat een fijne reactie Jolande, dank je wel!
Hoi Saskia,
Ik weet niet of je nog weet wie ik ben. We hebben ooit afgesproken om het over schrijven te hebben. Je blogs kwam ik tegen op mijn tijdlijn en sindsdien heb ik er al veel van je gelezen. Iedere keer weer geniet ik van je eerlijkheid en herken ik mij heel erg in je verhalen. Dank daarvoor 🙂
Hiii Laurie, zeker weet ik nog wie je bent, van Bekant toch? Hoe is het met je? Wat jammer dat ik het schrijven van reportages toen heb moeten cancellen, ik had er na het overlijden van Eef echt even geen ruimte voor.. Je bent inmiddels ook moeder toch, als ik dat in de wandelgangen goed meegekregen heb? Leuk wat van je te horen, liefs!